Nedir Bu NFT Çılgınlığı?

  • seyit
  • Mart 31, 2021
  • 0
  • 268 görünümler

Logan Paul, Grimes ve birçok sanatçı artık ürünlerini NFT haline getirip satıyor peki nedir bu NFT nasıl alınır, nasıl satılır?

Nyan Cat’i yaratan sanatçı Chris Torres, Şubat 2020’de 470.000 $’lık Etheriuma satılan ünlü internet resmin yeni bir GIF’ini’ bastı.

Bu sanat eserleri NFT’ler veya “değiştirilemez jetonlar” olarak adlandırılır ve “sahipliğini” kanıtlamanın bir yolu olarak bitcoin’e benzer bir blok zincir teknolojisi üzerinde bulunurlar.

Fikir, kripto para teknolojilerinin yükselişine ve dijital sanatçıların zanaatları üzerinde daha fazla sahiplik ve para kazanma seçeneklerine sahip olma arzusuna dayanarak son zamanlarda popülerlik kazandı.

“Değiştirilemez jeton (NFT)” nedir?

Değiştirilemez jeton (NFT), onu satın alan kişiye ait olan dijital bir ürün anlamına gelir. Ekonomide, değiştirilebilirlik, bir malın birbirinin yerine geçebilir veya kopyalanabilir olma özelliğidir. Örneğin, telefonunuzdan başka bir kişiye bir metin mesajı üzerinden bir fotoğraf paylaştıysanız, veriler ve görüntü çoğaltılacaktır.

Fakat NFT görüntüyü kopyalamaya engel değil, bunun yerine ekran görüntüsü de alınabilir ama aradaki fark o eserin artık kime ait olduğunu belirtmek.

NTF’ler, onları satın almak için kullanılan kripto para birimleri gibi bir blok zincirinde mevcut olsa da, bir dizi başka fark vardır: NFT’ler blok zincirinde yok edilemez, bölünemez ve her zaman orijinal oluşturucuya kadar izlenebilir.

Peki insanlar neden bunu satın alıyor?

Geçtiğimiz günlerde Twitter’ın kurucu Jack Dorsey Twitter’da atılan ilk tweeti NFT olarak 2.8 milyon dolara Türk asıllı iş insanı Sina Estavi sattı. Bu dudak uçuklatan fiyat ardından kendisine neden aldınız sorusu sorulunca şu cevabı verdi:

Aslen Türk olan iş insanının yaptığı açıklamalara göre Twitter’da yapılmış olan ilk paylaşım, insanlık tarihinin dijital ortamdaki ilk parçalarından bir tanesi. Bu yüzden de satın aldığı tweetin önemli olduğunu söyleyen Estavi, sahip olduğu dijital varlığın değerinin bundan 50 yıl sonra ne kadar olacağının hiçkimse tarafından bilinmediğini ifade ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir