Kıbrıs’tan Blockchain Adına Büyük Atak

kıbrıs

Kıbrıs Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CySEC), 2018 yılının Ekim ayında CySEC, FinTech ve RegTech sektörlerinde çalışan kurumlar arasında bir platform olarak başlatılan İnovasyon Merkezinin gerçekleştirdiği çalışmaları içeren bir rapor hazırladı ve bir rapor yayımladı.

Kıbrıs’tan Büyük Atak

On dokuz adet işletmenin direkt platformla etkileşime girdiği ve etkileşime giren dokuz şirketin blockchain teknolojisini kullanan projeler içerdiği saptandı. Bu şirketler içerisinde, varlık aktarımı ve doğrulama konusunda Dağıtık Defter Teknolojisi (Distributed Ledger Technologie) (DLT) ve blockchain teknolojisini kullanarak işleyen ticari işletmelerin yanı sıra, kripto para birimlerini geliştirmek için yatırım yapan ve risk sermayesi fonunu kullanan projeler de yer aldı.

Merkez; istifleyiciler ve girişimler arasındaki bilgi paylaşımını kolaylaştırmayı, inovasyona teşvik eden düzenlemelerin geliştirilmesini ve halihazırda gelişmekte olan teknoloji sektörlerine uyum sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra hukuk şirketleri, kredi kurumları ve eğitim kurumları da beraberinde olmak üzere, gelişim içerisinde olan mali yeniliklere dahil olmak isteyen diğer kurumlarla da ilişki içindeler.

Yayımlanan basın bülteninde CySEC Başkanı Demetra Kalogerou, Hub’ı “Finans ve regülasyonlar alanında yeni teknolojilerin benimsenmesi, yatırımcıların korunması ve FinTech firmalarının Kıbrıs’ta gelişebileceği sağlam bir ekosistem oluşturmak” şeklinde tanımladı.

Kıbrıs’ta Kripto Para Birimi Faaliyetleri Düzenlenmemiş Durumda

Düzenleyicinin, Dağıtık Defter Teknolojisi sektöründe inovasyonu teşvik etmek için efor harcamasına rağmen, kripto paraları içeren çalışmalar düzenlenmemiş durumda.

Geçmiş dönemde yaptığı bir röportajda Kalogerou, şirketin hâlâ “yatırımcıları koruyan daha fazla eylemin ve yasal gerekliliğin lazım olup olmadığını belirlemek için kripto para inovasyonlarının risk ve faydalarını değerlendirdiğini” açıkladı.

Başkan, CySEC’in zamansız davranmak istemediğini çünkü asıl amaçlarının “Düzgün işleyen bir piyasa sunmak’’ ve ‘‘Sermaye piyasasında herhangi bir değişiklik yaşanmasını önlemek’’ olduğunu açıkladı

Kıbrıs’ta Yasa Dışı Faaliyetler

CySEC geçtiğimiz günlerde sitesinde yayınladığı yazıda, bazı kripto para ve forex sitelerinin yasa dışı alım-satım gerçekleştirdiğini ve listede bu borsaların bulunduğunu açıkladı. Yayımlanan yazı şu şekilde:

‘‘Kıbrıs Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CySEC), yatırımcılara ve genel olarak listede bulunan, alan adlarının CySEC tarafından yetkilendirilmiş, Kıbrıs Yatırım Şirketlerine (CIF) ait olmadığını veya işletmediğini bildirmek istiyor.’’

Listeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

CySEC, Londra Üniversitesi ile Ortaklık Kurdu

Kıbrıs’ın menkul kıymetler düzenleyicisi yakın zaman diliminde Londra Üniversitesi ile ortaklık kurulduğunu açıkladı. Londra Üniversitesi bünyesinde bulunan Technology for Algorithmic Regulation and Compliance (Algoritmik Düzenleme ve Uyumluluk için Blockchain Teknolojisi) oluşumu ile ortaklık kuran CySEC, amaçlarının blockchain teknolojisi için uygulamaları otomatik hale getirme ve tertip prosedürleri üzerinde araştırma yapmak olduğunu ayrıca belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir