Airdropların Scam Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

  • Kriptobi
  • Ekim 17, 2019
  • 0
  • 515 görünümler

Scam airdrop gerçekten ödeme yapmayacak olan ve insanları sosyal medya hesaplarını büyütmek için kullanan, gruplarını büyütüp insanlardan para toplamaya çalışarak dolandırmak ve insanların maillerini toplamak gibi birçok sebeple yapılan airdrop türüdür. Gerçek değildir ve amacı insanları her şekilde kullanmaktır. Ne yazık ki piyasada ki airdropların büyük çoğunluğu scam çıkabiliyor. Bu yüzden scam airdropların nasıl bir yapıya sahip olduğunu az çok bilmemiz gerekiyor. 

Son zamanlarda HOT, NPXS, Hydro , POLY gibi koin/token airdroplarını  görüyoruz. Zaten piyasada yer edinmiş böyle büyük çaplı koin/tokenler  genelde airdrop yapmazlar sebebi ise zaten daha önce yapmışlardır vs. Bu tarz airdropları görürseniz büyük ihtimal scamdır ( scam: aldatma / dolandırmak ) ben onları incelemiyorum bile. Fakat genede scam olmama ihtimalide olabilir bu yüzden bu tarz büyük kitleli koin/tokenler zaten airdrop yaparsa haber sitelerine kadar yayılır ve kendi sosyal medya hesaplarında duyururlar.   

Peki Scam Airdropların Amacı Nedir?   

Scam projelerin amacı vardır. Onlar kesinlikle borsaya girmeyecektir. Onların tokeni yoktur. Onların değeri de yoktur. Kimisi telegramına adam toplar kimisi twitter takipçisini artırmaya çalışır, kimisi sizin email adresinizi toplar, kimisi walletinizin private keyini çalmaya çalışır. Sizi yanıltarak sizden faydalanır. Bir de shitcoinler vardır. Bunlar borsaya girer. Bunların gerçek tokeni vardır. Bunların web sitesi, team, telegram ve twitteri vardır, size sağlam gözükmeye çalışır. Ama ilk fırsatta parayı vurup kaçmaya çalışırlar.  

Bu tarz airdroplara katılabilirsiniz ancak ilk fırsatta kazandığınız koinleri borsaya girer girmez satmak zorundasınız. Aksi taktirde coinler elinizde kalır çöp olur. Genede tam olarak ne olacağını kestiremeyiz tabiki de. Genelde shitcoinler boğa sezonunda dahi iş yapmaz. (Popülaritesi fazla olanlar hariç)  

Airdropların Scam Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?  

 Öncelikle madde madde yapabileceklerinizi yazacağım. Mümkün oldukça bütün maddeleri uygulamaya çalışın.  

  1. Popüler bir projeyse binance de vs. bulunuyorsa öncelikle coinmarketcapten koin adını aratın. Eğer varsa orada koin/token resmî sitesi bulunur. Resmî sitesine girerek ana sayfayı inceleyin, telegram gruplarının ya da twitter hesaplarının linki vardır 2’sinde de airdrop hakkında duyuru olup olmadığına bakın.
  2. Airdrop botlu ise botun kalitesine bakın @manybot yazısı çıkıyorsa %100 scam diyebilirim. Bizim gibi birisi basitçe telegram botuyla oluşturduğu için @manybot önerilir.
  3. Airdrobun telegram kanalının kuruluşuna bakın. Ne kadar eskiyse o kadar iyidir. Yeni bir projede olabilir tabi ki o yüzden tek başına geçerli bir sebep değildir.
  4. Grup değil sadece kanala katılma görevi varsa o kişi airdrop kanalı oluşturuyordur %90 scamdır. Tabi bu sadece kanala katılma durumunda kanalın yeni ve acemice olması gerekiyor. Yoksa 2 yıllık projede bizden sadece kanalına katılmamızı isteyebilir.
  5. Grupta spam gönderi durumuna bakın. Adminler grupla ne derece ilgileniyor. Grup spam doluysa o airdropta scam olabilir.
  6. Grupta pinned mesaja bakın. Websiteleri var mı? ya da size sundukları projeleri hakkında bir detay var mı?  

Bu maddelere göre inceleyerek hemen hemen sizlerde airdrobun scam olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir