
Kripto Paraların Geleceği
Yeniden adlandırmak yeniden şekillendirmek ile Amerika tekrardan keşfedilir mi? Bilinmez, ama yakın tarihte dünya üzerinde ödeme sistemlerinde devrim niteliğinde bir başlangıç yaşayacağız. Ara ara bir öcü edasında lanse edilen kripto dünyasındaki gelişmeler son hızla devam ediyor. Milyar dolarlık şirketlerin bile ilgisi artık daha açık ve net şekilde devam ediyor, hatta bir çok dev çıkardığı teknolojik ürünlere kriptoların saklanması ve transferini kolaylaştırıcı özellikler eklemesi bunun en büyük kanıtı. Öncelikle şu bilginin altını bir kez daha çizmek gerekir , kripto para türü bir sanal para türü değildir. Bu ayrımı yapmak için bir örnekte açıklayalım.. Günümüzde kullandığımız kredi kartlarının limitlerini düşünün, 5000 TL limiti olsun, bu limit dolana kadar harcama yapabilirsiniz. Bankalar size ait olmayan bir parayı harcamanıza izin verirler. Bu SANAL PARA’dır. Kripto paralar bir şifreleme türü olarak karşımıza çıkar ve cüzdanınız boş ise size sanal para harcama imkanı sunmaz. Kripto para bu yüzden sanal para değildir. Doğru kavramlar üzerinde ilerlemek gerekirse kripto size boş harcama imkanı vermez.
Yakın gelecekte neler olabileceği hakkında biraz kafa yormak gerekirse, denetlenebilirlik açısında kripto cüzdanlarının herkese açık olması şeffaflığı doğuracaktır. Devletlerin kriptolara öcü gibi bakmasındaki en büyük etkenlerden biri budur. Şöyle düşünün; devletin tüm gelir kaynakları bir kodlama ile halkına açık!!! Dikkat.. tüm harcamaları denetlenen bir kurum olmak istemezler devletler, bu yüzden bir çok devlet kriptoya karşıdır. Değişimi engelleyemeyeceklerini gören devletlerde kriptolar için özel yasalar çıkarıp kontrol altına almayı amaçlasalar da bunu başaramayacaklarını çok yakında göreceğiz. Kripto paraların işlem gördüğü takas (Exchange) sitelerinin basit bir hamlesi ile merkezsiz hale geldiklerini günümüzde görmekteyiz. Peki şimdi buraya kadar her şey normal ilerlerken kripto hayatımızda nasıl edilgen rol oynayacak ona bakalım. Öncelikle insanlar yaptıkları harcamaların denetim altına alınmasını istemezler. Bu tek düzeliğe yol açar. Tek tip insan modeli yaratır. Bu kimsenin istemediği bir durumdur aslında. Burada önemli olan nokta ise şudur; kişinin kendi yapacağı harcama miktarı çok düşük olduğundan daha büyük harcamaların (devletler, şirketler) olduğu kurumların denetim altına alınıp refah yüzeyinin yükselmesini istemeleridir. Yakın gelecekte birçok ödeme şekli kriptoya geçeceği aşikardır. Bu sistemlerde yasadışı işlemlere, vergi kaçırmalara ve örtülü ödenek gibi kavramların yer olmadığını bildiği için insanlar bu sisteme geçecek eninde sonunda.
Peki kriptoloji ne kadar güvenilir, hacklenemez mi? Günümüz teknolojisi bakımından imkansıza yakın görünse de imkansız değildir. Çok profesyonel bir bilgisayar uzmanı şimdi sizin kripto cüzdanınıza saldırı başlatsa, şifrenizin uzunluğu 9 haneli olsa, küçük harf, büyük harf ve rakamlı karakterlere sahip olan bir şifreyi kırmaları 44.530 yıl. Evet yanlış duymadınız 44.530 yıl sonunda kesin bulmuş olur şifrenizi. Kripto cüzdan şifreleri ortalama 40-50 haneli olduğunu düşünürsek teknolojik açıdan yeteri kadar güvendesiniz demektir. Tek sorun şifrenizi unutmamanız veya not aldığınız yeri kaybetmemeniz.