
Nedir bu ”Blockchain”, bu kadar önemli olmasındaki etkenler neler?
Bu yazımızda elimizden geldiğince Blockchain teknolojisini ve hayatımıza katacağı yenilikleri anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle; Blockchain nedir ne değildir ona bakalım. Fikir olarak ilk çıkış tarihi 2008 yılına dayanan Blockchain’e bir dizi algoritmik formül topluluğu diyebiliriz. Daha da basit haliyle Blockchain kullanıcıları tarafından denetlenebilen merkeziyetsiz (Decentralized) ve işlemleri kullanıcıları tarafından onaylandığı bir (Kriptoloji ile donatılmış) şifreleme türüdür. Türkçesi ”Blok Zinciri” anlamı taşıyan Blockchain’in ne işe yaradığını kripto dünyasında olanların bile bir çoğunun net bir şekilde bilmediğini görüyoruz.
Blockchain’in değeri günümüzde her ne kadar net anlaşılmasa da aslında muhasebeleştirme olarak bir devrin başlangıcı sayılır. Günümüz klasik para yapısını değiştirmeyi ve bu alanda bir nevi kayıt defteri işlevi gören, yıllar geçse de bu bilgilerin çok rahat geriye dönüp bakıldığında görülebilecek olmasını sağlayan bir kriptoloji bütünüdür. Kendi içinde barındırdığı kayıt etme özelliği ile her bir bilgiyi birbirine bağlayan, değiştirilemez bir blok zincirlerinden meydana gelir. İlk Blockchain ürünü olan Bitcoin’i tasarlayan kişi/grup’ların (Satohsi Nakamoto) birinci önceliği gönderilen her bir Bitcoin’in kaydının tutulması ve yapılan tüm işlemlerin açık bir şekilde görülmesini istiyordu. Bunun istemesindeki en büyük hedefi ise herkese açık bir kayıt defteri oluşturmak ve şeffaflığı sağlamaktı. Oluşturduğu bu sistemi merkeziyetsiz bir yapı üzerine inşa etmesi gerekiyordu. Bu doğrultuda bir şifreleme türü ile Bitcoin zincirinin ilk halkasını (Genesis Block) 2009 yılının Ocak ayında başlattı.
Çeşitli bilgisayarlarda dünyanın herhangi bir yerinde çok basit bir şekilde oluşturulmaya başlanan ilk blok zincirler ile bilmeden bir devrimin başlangıcına start verildi. Her bir bloğun tamamlanması ve bir sonraki bloğun başlangıcı 10 dakikalık periyotlar halinde devam ediyordu. Peki insanlar durduk yere neden bilgisayarlarını bu iş için kullandırıyordu? İşte burada tasarımcı (Satohsi Nakamoto) her bir blok içine ödüller yerleştirdi. Her blok önceden belirlenen ve gitgide azalarak (Halving-Yarılanma) devam edecek şekilde blok aralarına yerleştirildi. Satohsi Nakamoto 21 milyon olarak tasarladığı Bitcoin’i her 4 yılda 1 halving yapacak şekilde dizayn ederek blok ödüllerini yarıya düşürdü, ve böylelikle 140 yıl sürecek bir maratonun startını verdi. Böylelikle şimdiye kadar ki en eski ve uzun soluklu Blockchain ortaya çıktı. Günümüzde 12,5 Bitcoin ödülü ile devam eden ve 2021 yılında yaşanacak halving-yarılanma için büyük bir bekleyiş başladı.
Peki Bu Bekleyiş Neden?
Bitcoin günümüzde halihazırda bir yatırım aracı olarak görülüyor. Her yarılanma döneminde fiyatının artması ile ünlü Bitcoin 2021 yılında ne yapacağı şimdiden merak ediliyor. Bir Bitcoin’in maliyeti (Elektrik Tüketim Bedeli) günümüzde ortalama 4.000-6.000 Dolar arasında. Arz talep ilişkisi ile ilerleyen Bitcoin 2017 yılındaki son yarılanma aşamalarında 20.000 (80.000 TL. O dönem ki kur ile) dolar ile maksimum fiyatını görmüştü. Her bir halving sonucu bir önceki zirvesini geride bırakan Bitcoin’in 2021 yılında 20.000 Doları aşacağını tahmin etmesi zor olmasa gerek.
Halihazırda birçok kişi Bitcoin temelinde yatan teknoloji ve devrimsel (Deneysel) olan bu kripto paraya bir yatırım aracı olarak bakmaya başladı. Aslında Bitcoin işlevsel olarak bir muhasebe kayıt defteridir. Her bir işlemi Blockchain üzerine belirli bir kod ile yazılır. Örnek vermek gerekirse siz gönderdiğiniz ismi bilirsiniz bu Blockchain’e kod olarak tanımlanır ve karşımıza çıkar. Uzun ve karmaşık bir kod gibi görünse de her bir kod bir kereye mahsus üretilir ve özel şifreleme ile kilit altına alınır. Sizin 1 Bitcoin gönderdiğinizi herkes görebilir ama isim olarak sadece bir kod karşılarına çıkar. İşte aslında devrimsel olan kısımda burada başlar. Herkese açık bir muhasebe defteri…
Günün birinde evinizin tapusundan tutunda araba alım-satım ruhsatına kadar bütün işlemleriniz bu teknoloji içinde kayıt altına alınacak. Bu veriler incelemek isteyen herkese açıktır. Blockchain teknolojisini önemli kılanda budur.